TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinin başında gelen fındığın hasadına devam ediliyor.

Karadeniz Bölgesi'nin genelinde olduğu gibi Ortahisar ilçesine bağlı İncesu Mahallesi'nde de üreticiler, sıcağa ve zaman zaman yüzde 70-80'e yükselen neme rağmen bahçelerde çalışıyor.

Evlerinde kahvaltı yaptıktan sonra saat 07.00 sıralarında bahçelere geçen üreticiler, fındık dallarının gölgesinden faydalanarak yaklaşık 5 saat fındık topluyor. Vatandaşlar, hem öğle saatlerinde etkisini artıran güneşten korunmak hem de yemek için mola veriyor.

Aile fertlerinden birinin evde hazırladığı patates haşlaması, tuzlu hamsi buğulama, yeşillik tavası, yöresel peynirlerden minzi, ekmek ve çaydan oluşan öğle yemeğinin ardından bir süre dinlenen üreticiler, tekrar fındık toplamaya başlıyor ve hava kararana kadar devam ediyor.

Yaşlılığa bağlı nedenlerle omurgasında eğrilik olan 79 yaşındaki Ayşe Soylu, fındık toplayamamasına rağmen bahçede çalışarak kızlarına yardım ediyor.

Soylu, fındık işinin zor olduğunu belirterek "Fındık toplayamıyorum ama kurumuş, kırılmış dalları orakla kesiyorum. Toplanan fındık ocaklarının altını temizliyorum. Böylece hem fındığı topluyor hem de bahçenin temizliğini yapıp çıkıyoruz." dedi.

Fındık bahçelerinin temizliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Soylu, temizlenmeyen bahçelere gelecek sene girmenin zor olacağını anlattı.

Soylu, fındığın bu yıl önceki yıllara göre daha az olduğunu ifade ederek buna rağmen dalda bırakamayacakları için topladıklarını, kendisinin de boş durmayarak çalışmaya gayret ettiğini söyledi.

- "Bu işin zahmeti var ama fiyatı istediğimiz gibi değil"

Annesinin bahçesinde fındık toplayan Ülkü Soylu, yoğun nem yüzünden fındık toplarken zorlandıklarını belirtti.

Fındık toplamanın zahmetli ancak getirisinin az olduğunu belirten Soylu, "Bu işin zahmeti var ama fiyatı istediğimiz gibi değil. Bekletiyoruz fındığı fiyatı yükselecek diye ancak daha çok düşüyor, bu sefer de beklediğimize değmiyor. Toplayan çekiyor çilesini ancak kavrulmuş fındık 50 liranın üzerinde satılıyor. Üretici kazanmıyor, biz çektiğimiz çileyle kalıyoruz." diye konuştu.

Soylu, fındık toplayanların yevmiyesinin 85-90 lira olduğuna dikkati çekerek "Fındığı toplayacak kimsesi olmayan için durum daha da zor. Günlükçüye de para verecek. Ne kazanacak ki hem masrafları karşılasın hem de yanına kar kalsın. Bizim gibi arazileri küçük üreticilerin yanına kar kaldığını düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Çiğdem Halisçelik de bu yıl fındık miktarının geçen yıla göre düşük olduğunu söyledi. Dallardan birkaç tane fındık alabildiklerini dile getiren 42 yaşındaki Halisçelik, üreticilerin bu yıl da fındıktan pek bir kazanç elde edemeyeceklerini düşündüğünü ifade etti.

Havva Atmaca de bu yıl ürünün az olduğunu, fındığı dalda adeta aradıklarını belirtti. Fındıktan elde edilecek gelirin emeği karşılamayacağına işaret eden 47 yaşındaki Atmaca, "Fındık fiyatı 13 liradan açılış yaptı ama biz yükselmesini istiyoruz. Geçen seneden hala fındık satmayanlar var. Beklentimiz fındığın fiyatının yükselmesi yönünde." dedi.

Atmaca, fındık toplanmadan bahçedeki otun motorla biçilmesi, ardından fındığın ayıklanması için patoz parası ödendiğini belirterek bu yıl ürünün az olması nedeniyle masrafları karşılamakta sıkıntı yaşanacağını sözlerine ekledi.

Trabzon'da fındık hasadı orta kesimlerde 8 Ağustos'ta, yüksek kesimlerde ise 15 Ağustos'ta başlayacak.