İş pazarının işsizlikten daha zor durumda olduğunu belirten Hollanda Merkez Bankası (DNB) işsiz olanlardan çok ek iş arayışı içinde olanlara dikkat çekti. DNB bu durumun ücret artışında bir baskı yaratacağını tahmin ediyor.

“Atıl işgücü” olarak adlandırılan bu kesimin her ne kadar ekonomi iyiye gitse ve işsizlik oranları düşse de büyük bir etkisi olacağı belirtiliyor.

Elde edilen verilere göre Hollanda’da 600 bin işsiz bulunuyor ancak yaklaşık 3 milyon kişi partime veya zzp olarak çalışıyor ve bu kişiler ek iş yapmak için arayış içinde bulunuyor. Yaklaşık yarım milyon kişi ise iş aramaktan vaz geçmiş veya şuanda çalışmak için müsait değil ancak ileriki bir tarihte çalışmayı isteyenlerden oluşuyor. Bu kişiler işsizler kategorisinde istatistiklere dahil edilmiyor fakat çeyreğe yakını iş başvurusu yapmaya devam ediyor.

50 yaş ve üzeri olanların iş bulmakta zorlandıklarını belirten Profesör Ton Wilthagen, bu grubun işsizlik ödeneği alanların neredeyse yarısını oluşturduğunu belirtiyor. 50 yaş ve üzerindeki iş arayışı içinde olanlara özellikle Randstad bölgesi dışında başvuru yapmalarını sağlık veren UWV ise bu şekilde şanslarını artırabileceklerini belirtiyor.

UWV raporuna göre teknik ve inşaat alanında çalışmış ancak şuıanda WW ödeneği alan 50 yaş ve üzerindeki kişilerin iş bulma olanaklarının daha fazla olduğunu, buna karşı sanat, gazetecilik veya kamu yönetiminden gelenlerin ise zorlandığını vurguluyor.

© SONHABER.EU