Hollanda Başbakanı Mark Rutte, yaptığı açıklama ile 2019 yılından itibaren yürürlüğe girmesi düşünülen çok uluslu şirketlere 'Kar payı vergisi' (dividendbelasting) muafiyetinden tamamen vazgeçildiğini duyurdu.

Besloten Vennootschap (BV) ya da limited özel şirket; Naamloze Vennotschap (NV) ya da halka açık limited şirket veya Anonim Şirketlerden alınan 'Kar payı vergisi', yabancı yatırımcılardan alınmayacaktı. Yeni uygulamanın 1 Ocak 2019 yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak aylardan beri muhalefet partilerinin ağır baskısı ve son olarakta İngiltere ve Hollanda merkezli dünyanın en büyük gıda, bakım ve temizlik maddesi üreticilerinden Unilever, merkez ofisini Rotterdam'a taşıma fikrinden vazgeçmesi, hükümete geri adım attırdı.

Dün Koalisyon parti liderleri bir araya geldi ve toplantının ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Mark Rutte, artık çok uluslu şirketlere 'Kar payı vergisi' (dividendbelasting) muafiyetinden tamamen vazgeçildiğini duyurdu.

Bunun için ayrılan 1,9 milyar avroluk kaynağın yine işletmelere aktarılacağını söyleyen başbakan, küçük, orta ve büyük şirketlerden alınan vergi oranlarının aşağıya çekileceğini söyledi. İlgili bakan ve bürokratlar bu konuda çalışma yaptıklarını ve bir iki hafta içinde yeni vergi oranlarını açıklayacaklarını belirtti.

Şu anda, Hollanda kurumsal gelir vergi 'vennootschapsbelasting' oranı 20%. Bu oran, 200,000 Euro'ya kadar olan kazanca tabi gelir için geçerlidir. Üzerinde, yüzde 25 oranında bir oran uygulanır. Buradaki en düşük oranın yüzde 20den yüzde 16a çekileceği konuşuluyor ancak henüz bu konuda resmi açıklama yapılmadı.

'Kar payı vergisi' (dividendbelasting), vergi ödendikten sonra geriye kalan net kazançtan hissedarların pay alması durumunda ödenmesi gereken vergi. 'Kar payı vergisi' (dividendbelasting) Hollanda'nın maksimum oranı% 25'dir.

SONHABER.EU/Turkinfo