ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, e-Devlet Kapısı'nın 22 hizmetle başlayan yolculuğuna bugün 28,5 milyona yakın kayıtlı kullanıcı, bin 532 entegre elektronik hizmetle devam ettiğini belirterek, "e-Devlet ile ülkemizde bürokrasi 'tuş' oldu." dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Aralık 2008'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen e- Devlet Kapısı'nın her geçen gün daha pratik ve daha hızlı bir hale geldiğini söyledi.

Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordinatörlüğünde Türksat tarafından işletilen e-Devlet Kapısı'nın, 22 hizmetle başlayan yolculuğuna bugün 28,5 milyona yakın kayıtlı kullanıcı, 256 kamu kurumuna ait bin 532 entegre elektronik hizmetle devam ettiğini bildiren Arslan, "e-Devlet ile ülkemizde bürokrasi 'tuş' oldu." diye konuştu.

Arslan, Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecinin önemli araçlarından biri olan e-Devlet Kapısı ile 8 yıla yakın süredir bürokraside hizmet anlayışının hızlandırılarak, vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yerine getirildiğini belirtti.

Vatandaşların, artık devletle olan işlerini uzun kuyruklarda beklemeden yaptığına dikkati çeken Arslan, "e-Devlet Kapısı zamandan tasarruf sağlayarak, vatandaşların yaşam kalitesini ve devlet memnuniyetini de arttırıyor." ifadesini kullandı.

Arslan, e-Devlet Kapısı’na katılımın her geçen yıl daha hızlı artış gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yenilikler, ekonomik ve sosyal yaşamın her alanında etkili oluyor. Kamu yönetiminden, iş dünyasının iş yapma usullerine, bireylerin yaşamlarından toplum yapısına kadar birçok değişikleri beraberinde getiriyor. Klasik toplumdan, bilgi toplumuna geçişi zorunlu ve daha hızlı hale geliyor. e-Devlet Kapısı gelişim sürecinden belediyeler de etkilendi. İlk olarak, Pendik Belediyesi, 13 Haziran 2012 tarihinde e-Devlet Kapısı'nda yerini aldı ve bugün itibarıyla 200’ün üzerinde belediye var."

- Bir hizmetle yılda 100 milyon lira tasarruf sağlandı

Arslan, 15 yaşını doldurmuş kişilere hizmet sunulduğu dikkate alındığında Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sinin şimdiden e-Devlet Kapısı kullanıcısı olduğunu dile getirdi.

Her ay yaklaşık 30 milyon defa giriş yapılan e-Devlet Kapısı ile vatandaşların devletle olan işlerini bilgisayarının ya da telefonunun başında yapar hale geldiğine işaret eden Arslan, şöyle konuştu:

"e-Devlet Kapısı, bizlere katılımcı, paylaşımcı ve etkileşimli bir vatandaş-devlet ilişkisi kurmak için önemli fırsatlar sundu. Daha verimli hizmet ve daha demokratik bir yönetişim anlayışını güçlendirdi. Bürokrasinin önüne geçilmesi, israfın ve mükerrer yatırımların önlenmesini sağladı. İnsanımızın artık kamu kurumlarını kapı kapı dolaşıp belge toplama gerekliliğini ortadan kaldırdı. e-Devlet Kapısı ile devlet üniversitelerimizi kazanan gençlerimiz, kayıtlarını e-Devlet Kapısı üzerinden yaptırabilir hale geldi. Yaşadığı ilden farklı bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerimiz ve yakınları seyahat etmek ve konaklamak zahmetinden kurtulmuş oldu. Vatandaşlarımız sadece geçen yıl bu hizmet ile yaklaşık 100 milyon lira tasarruf sağladı. Tüm hizmetlerin ülkemize ve vatandaşlarımıza sağladığı yarar bir yılda milyarlarca lirayı buluyor."

- Şifreler artık "cep"te

Bakan Arslan, Türksat tarafından geliştirilen yeni uygulamayla artık vatandaşların, e-Devlet Kapısı şifresini PTT şubelerinden zarf yerine SMS ile alabileceklerini söyledi.

Cep telefonu olmayan vatandaşlara e-Devlet Kapısı şifrelerinin zarf ile verilmeye devam edileceğini dile getiren Arslan, "Şifresi SMS ile verilen vatandaşın beyan ettiği cep telefonu numarası 'www.türkiye.gov.tr'deki profiline de kaydedileceğinden, şifrenin unutulması, kaybedilmesi durumunda bu cep telefonu ile şifre yenileme yapılabilecek. Şifrenin unutulması halinde PTT şubelerine gitmeye gerek kalmadığı için hem zaman hem de maddi tasarruf sağlanmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.

- e-Devlet uygulamasına "en iyi geliştirici" unvanı

Arslan, Google tarafından Google Play üzerindeki en iyi ve en güvenilir uygulamaları geliştiren hesaplara verilen "en iyi geliştirici" unvanına e-Devlet mobil uygulaması ve beraberindeki geliştirici hesabının layık görüldüğünü anımsatarak, ayrıca söz konusu uygulamanın 2015 yılında "Best Of 2015" listesine girdiğini de anımsattı.

Google Play’de, 400 binden fazla geliştirici hesabı ve bu hesaplara ait 1 milyon 600 binden fazla Android uygulaması bulunduğuna dikkati çeken Arslan, "Ülkemizin e-Devlet Kapısı uygulamasının milyonlarca uygulama arasında en iyilerden biri seçilmesi bizim de göğsümüzü kabartmıştır." dedi.