Hollanda ekonomisi giderek iyiye doğru yol alıyor. Ülkedeki düşük gelirlilerin durumu da yavaş yavaş düzeliyor. Bu açıklama Merkezi Planlama Bürosu (CPB) ve Merkezi İstatistik Ofisi’nden (CBS) geldi. Her iki kurum da önümüzdeki dönemde düşük gelirlilerin sayısında azalma olacağı tahmininde bulunuyor.

Düşük gelirli kişinin durumuna göre değişiyor. Örneğin tek başına yaşayan 1020 euro aylık geliri olan kişi düşük gelirli olarak nitelendirilirken evliler için miktar 2100 euro. Bu kişiler CBS’e göre yoksulluk riski ile karşı karşıya.

Elde olan verilere göre Hollanda’da 2013 yılında halkın yüzde 10,3’ü yani 728 bin kişi, 2014 yılında ise yüzde 10,4’ü yani 734 bin kişi düşük gelirliydi. Bu yıl ise rakamlar yüzde 10,1’e geriledi. Kurumların tahminine göre önümüzdeki yıl yüzde 10’a inecek. Ancak yine de bu sayı krizin başladığı dönemdeki yüzde 7,5’in çok üstünde.

CBS Baş ekonomisti Peter Hein van Mulligen’a göre düşük gelirlilerin sayısındaki düşüş daha çok ekonominin iyi gidişi ile alakalı. 2015 ve 2016’da düşük gelirlilerin sayısının çok fazla düşmeyeceğini belirten van Mulligen, iş pazarındaki yenilenme hızının düşük seyretmesine bağlıyor. Düşük gelirlilerin çoğunluğunun eğitim seviyesinin de düşük olduğunu belirten van Mulligen, “bu kişilerin iş pazarına dahil olma şansları da düşük” yorumunu yaptı.

Uzun süreli düşük gelirli olanlar

Düşük gelirli statüden çıkmaya çalışan ve bunu başaranlar olduğu kadar büyük bir bölümün de uzun süreli (4 yıl veya daha uzun) düşük geliri olanlardan oluştuğu belirtiliyor. 2009 yılında bu durumda olanların oranı yüzde 2,5 iken bu rakam yüzde 3,3’e yükselmiş durumda. Başka bir değişle uzun süreli işsizlerin sayısı 157 binden 217 bine çıktı.

Özellikle tek ebeveynli, küçük çocuğu olan ailelerin daha çok zorlandığı belirtilen açıklamada, her üç aileden birinin düşük gelirli olduğu kaydedildi. Batılı olmayan göçmenler arasında da düşük gelirle ay sonunu getirmek zorunda olanların sayısını yükseldiğine dikkat çekiliyor. Ancak bu sayının hızlı bir şekilde düşme göstereceği tahmininde bulunan kurumlar, özellikle batılı olmayan göçmenlerin yaş ortalamalarının Hollandalılardan çok daha genç olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan düşük gelirlilerin daha çok bir suçun zanlısı olarak görüldüğünü belirtilen açıklamada, tüm zanlıların yüzde 40’ının bu kişilerden oluştuğu kaydedildi. Elde edilen verilere göre düşük gelirliler dernekler içinde yüksek gelirlilere göre çok daha az aktif, politika ile daha az ilgileniyor ve bu ailelerin çocukları akranlarına göre daha az hane dışı aktivitelere katılıyor.

© SONHABER.EU