Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de milyonlarca kişi, komşu Haryana eyaletinde protesto düzenleyen göstericilerin kanallara zarar vermesi nedeniyle susuz kaldı.

 

Yetkililer, ordunun, kamuda çalışma ve eğitim kotalarını protesto eden göstericilerin sabote ettiği Munak Kanalı'nı kontrol altına aldığını açıkladı.

 

Delhi Eyaleti Su İşleri Bakanı Kapil Mişra, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kanalın kısmen onarıldığını ve başkentin bazı kesimlerine su verilmeye başlandığını belirtti. Mişra, çalışmalar tamamlanana dek başkentte su sorununun devam edeceğine dikkati çekerek halka suyu dikkatli harcamaları uyarısında bulundu.

 

Başkentin su verilemeyen noktalarında çok sayıda su tankı kurulduğunu kaydeden Mişra, suların kesilmesinin ardından tatil edilen okullarda eğitimin yeniden başladığını ifade etti.

 

Yaklaşık 16 milyon nüfusa sahip Yeni Delhi'de suyun üçte biri Munak Kanalı'ndan sağlanıyor.

 

Başkentin suyu, Haryana eyaletinde kamuda çalışma ve eğitim hakkı kotalarının artırılması için 4 gündür gösteri düzenleyen eylemcilerin kanallara zarar vermesi sonucu kesilmişti.

 

Hindistan'da ayrımcılıkla mücadele kapsamında, düşük kasttakilere kamuda çalışma ve eğitim hakkı için belirli bir kontenjan sağlanıyor.

 

Ülkenin batısındaki Gujarat eyaletinde, geçen yıl ağustos ayında Patel topluluğu, bu kontenjanların kast sisteminden kaynaklandığına vurgu yaparak, uygulamanın kaldırılması için protesto düzenlemişti. Protestolarda biri polis 8 kişi hayatını kaybetmişti.

 

AA