Uluslararası yaptırımlar listesinde yer alan 3 Suriyeli şirketin, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca'nın hizmetlerini kullanarak Suriye'de Esed rejiminin sürdürdüğü savaşı finanse ettiği iddia edildi.

Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, Mossack Fonseca hukuk firmasının tuttuğu belgelerde adı geçen, Pangates International, Maxima Middle East Trading, Morgan Additives Manufacturing firmaları, Esed rejiminin askeri amaçlarla kullandığı havacılık yakıtları da dahil yakıtı sağladıkları gerekçesiyle uluslararası yatırım uygulanan şirketler arasında yer alıyordu.

Haberde, Pangates adlı şirketin Panama'daki varlığının, uluslararası yaptırımların açıklanmasından 9 ay sonra faaliyet göstermeye başladığı aktarıldı. Panama belgelerinde, Beşşar Esed'in milyarder kuzeni Rami Mahluf'un da Panama'da kayıtlı şirketleri olduğu bildirilmişti.

Yaptırım uygulanan 33 kişi ve şirketle çalışıldı
Öte yandan BBC'nin haberine göre, sızdırılan belgelerde Mossack Fonseca'nın, ABD'nin yaptırım uyguladığı İran, Zimbabve ve Kuzey Kore'den 33 kişi ve şirketle çalıştığı ifade ediliyor. Belgeler ayrıca Mossack Fonseca'nın kara listeye alınan şirketlere yaptırımları delmelerinde yardımcı olduğunu da ortaya koydu.

Hukuk firmasının söz konusu kişi veya şirketlerden bazılarıyla çalışmaya uluslararası yaptırımlar uygulanmadan önce başladığı ancak Mossack Fonseca'nın kısıtlamalar uygulamaya girdikten sonra da bu kişi ve şirketlerle çalışmayı sürdürdüğü iddia ediliyor.

Şirketlerden birinin Kuzey Kore'nin nükleer silah programıyla bağlantılı olduğu belirtildi. Bu şirketin 2006'da kurulan, Pyongyang merkezli DCB Finans olduğu ortaya çıktı.

AA